Betaglukan za kosu, nokte i kožu

Beta glukan je dijetalno vlakno za koje se pokazalo da ima antioksidativna svojstva i potiče imunitet kod zdravih osoba, zajedno s drugim zdravstvenim prednostima. Betaglukan se može naći u namirnicama poput zobi, ječma, raži i gljiva, ali najbolji način za konzumaciju je suplementacija putem nekih od proizvoda iz ljekarne ili kroz hranu koja je obogaćena beta glukanom.

Što je beta glukan?

Beta glukani su ugljikohidrati koji služe kao važna dijetalna vlakna u nekim žitaricama. Dostupni su i kao dodatak koji možete uzeti za dobrobit vaše kose, noktiju i kože. Možda nećete razmišljati o svojim noktima ili koži kada jedete zobene pahuljice (ili druge izvore hrane beta glukana), ali te prednosti zapravo proizlaze iz onoga što se događa u vašem tijelu – a ne kako izgledaju na vašem tanjuru.

Gluko-oligosaharidi (GOS)

To su prirodni ugljikohidrati za koje se pokazalo da imaju pozitivan učinak na vašu kosu, nokte i kožu. GOS je oblik topivih vlakana koji se mogu dobiti iz biljne hrane poput soje. Djeluje tako da vašem tijelu daje probiotike – koji pomažu u promicanju zdravog rasta bakterija u crijevima – dok također djeluje kao antioksidans. Napomena: ako uzimate antibiotike ili probiotike (ili bilo koje lijekove) dok jedete hranu s GOS-om, oni možda neće biti tako učinkoviti.

Mnoge prednosti beta glukana

Beta glukani na bazi hrane su opsežno istraženi od 1997. godine i utvrđeno je da smanjuju glad i unos kalorija, kao i da snižavaju kolesterol. Postoje mnoge druge prednosti povezane s uzimanjem beta glukana, uključujući poboljšanje vaše kose, noktiju, elastičnosti kože i još mnogo toga. Saznajte više o tome kako dodavanje betaglukana na bazi hrane u vašu svakodnevnu prehranu može poboljšati zdravlje na mnogo načina.

Zdravlje kože

Prema dermatolozima, jedan od najboljih načina da očuvate kožu zdravom je da osigurate da jedete dovoljno beta glukana. Ova tvar jača vašu kožu čineći je manje osjetljivom na oštećenja od slobodnih radikala. Zapravo, studije su pokazale da beta glukani mogu preokrenuti utjecaj oštećenja od sunca na vašoj koži. Jedan od načina da dobijete ove zdravstvene prednosti je dodavanje zobi ili ječma (ili proizvoda napravljenih od njih) u svoju prehranu. Većina dijeta sadrži malo beta glukana, ali te su namirnice iznimno hranjive. Stoga svakako uključite neke ukusne zobene kolačiće u svoju rutinu; neće samo imati dobar okus – bit će dobre i za vas!

Zdravlje kose

Neki dokazi sugeriraju da beta glukani mogu pomoći zdravlju kose. U jednoj studiji, određena vrsta beta glukana smanjila je oštećenje folikula dlake kod ljudi koji su imali alopeciju (medicinski izraz za ekstremni gubitak kose). Alopecija je obično uzrokovana kemijskim reakcijama između slobodnih radikala (kemikalije u vašem tijelu koje uvijek žele reagirati s drugim kemikalijama) i proteinskih molekula unutar vaših stanica. Nakon što se ova dva elementa pomiješaju, tvore štetne spojeve koji se nazivaju sekundarni proizvodi izazvani slobodnim radikalima – a ti slobodni radikali uzrokuju gubitak kose. Autori su primijetili da neki dobro poznati antioksidansi mogu smanjiti ili spriječiti alopeciju; budući da beta glukani također djeluju kao antioksidansi, postoji potencijal da poboljšaju ili spriječe gubitak kose.