Prednosti kolagen suplemenata

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, koji se nalazi u gotovo svim dijelovima tijela, uključujući kosti, mišiće, kožu i zglobove. Odgovoran je za održavanje vezivnog tkiva naših tijela jakim i fleksibilnim, što pomaže u održavanju tijela u formi kako starimo. Suplementi kolagena učinkovit su način za održavanje zdravlja i pravilnog funkcioniranja vašeg tijela opskrbljujući vas odgovarajućom količinom kolagena koji pomaže u održavanju zdrave ravnoteže ovog važnog proteina.

Od čega se sastoje vaša koža, kosa i nokti?

Odgovor je kolagen, protein koji našem tijelu daje strukturu i snagu. Suplementi kolagena pomažu nam da nadoknadimo dio tog kolagena kako starimo, što pomaže da vaša koža, kosa i nokti izgledaju mlađe. Na primjer, dermatolozi svojim pacijentima često preporučuju uzimanje dodataka kolagenu kako bi se borili protiv znakova starenja kao što su bore.

Odakle dolazi kolagen?

Kolagen se nalazi u gotovo svakom ljudskom tjelesnom tkivu i organu, od kože preko kostiju do mišića. Prosječna osoba ima oko 1 kilogram kolagena u svom tijelu, uglavnom u koži, zglobovima i tetivama.

Postoje li različite vrste suplemenata kolagena?

Svaki suplement kolagena djeluje drugačije jer postoje različite vrste. Na primjer, ako kupujete želatinski dodatak, on će pomoći vašoj kosi i noktima, ali vam možda neće dati deblju kožu ili pomoći kod bolova u zglobovima. Kada odlučujete koji dodatak kolagenu kupiti posjetite neku od on line ljekarni ali prije toga, razmislite o tome koja područja želite poboljšati i provjerite pomaže li vam ta vrsta kolagena. Većina ljudi uzima kombinaciju dodataka prehrani kako bi iskoristili sve prednosti kolagena.

Kako da znam treba li mi?

Pitajte svog liječnika. Mnogi odrasli ne dobivaju dovoljno proteina u svojoj prehrani, ali nije uvijek lako dobiti dovoljno proteina samo hranom. Ako imate zdravstveno stanje koje utječe na vašu sposobnost konzumiranja adekvatne količine proteina iz hrane, možda biste trebali razmisliti o korištenju kolagenu suplemenata. Konzumiranje kolagen suplemenata također je opcija za one koji pokušavaju izgraditi mišićnu masu i izgubiti težinu. Mogu ih koristiti osobe s intolerancijom na laktozu, osjetljivosti na gluten ili druge alergije ili intolerancije na hranu.

Koji su neki dobri izvori kolagena?

Kako biste podržali i poboljšali prirodnu proizvodnju kolagena u vašem tijelu, važno je osigurati dobar izvor kolagena. Neke namirnice koje su bogate kolagenom uključuju ribu, školjke, jogurt, pileća prsa, goveđu jetru i meso hranjeno travom. Ako se borite da zadovoljite svoje dnevne potrebe za kolagenom samo prehranom — ili želite dodatni poticaj — razmislite o dodavanju suplemenata svom režimu prehrane. Pobrinite se da odaberete onu koja uključuje samo 100 posto čistu hidroliziranu želatinu od životinja na paši.

Kako uzimati suplemente kolagena?

Kako biste pravilno uzimali dodatak, slijedite ove jednostavne korake: Pročitajte i razumite sve upute i upozorenja prije upotrebe. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika ako imate pitanja o tome kako uzimati određeni proizvod. Pratite koliko ste puta uzeli suplement kao i koliko često i kada ste ga uzimali (ujutro, podne, navečer).