Prednosti podnog grijanja

Dugi niz godina mnogi su imali predrasude prema podnom grijanju jer ih je plašilo početno ulaganje koje je visoko. No, danas je ova vrsta grijanja sve više prvi izbor jer dugoročno gledano, s podnim grijanjem postižu se velike uštede na režijama i početno ulaganje je itekako isplativo.

Osim uštede na kućnom budžetu, tu su još mnoge druge prednosti. Uštedjet ćete na prostoru jer nema potrebe za postavljanjem radijatora, a to vodi i sljedećem – bez radijatora je lakše postići ljepše uređenje interijera. Nema straha od cijevi koje često nagrđuju prostor jer se nalaze ispod poda.

Ne zahtjeva dodatnu opremu

Znači, podno grijanje ne zahtijeva dodatnu opremu poput radijatora, ali niti bojler. Kod nekih drugih vrsti grijanja, poput centralnog, na prvi pogled se čini da je jednostavnije od podnog, no kupci prije same kupnje nemaju dojam o svim dodacima koji su im potrebni i održavanju koje je zahtjevnije. Radijatori skupljaju prašinu, a ako se grijete na drva ili pelet s time također dolazi svakodnevno čišćenje. Kod podnog grijanja nema gnjavaže s nabavkom drva, loženjem peći i čišćenjem nečistoće koja, na primjer bude prisutna prilikom korištenja drva ili drvenih peleta.

Podno grijanje je zdravo

S aspekta zdravlja, podno grijanje je jedan od zdravijih načina grijanja jer ne isušuje zrak, već se stvara ravnoteža između hladnog i toplog zraka. Ako se kombinira s uređajima za kontrolu vlage to će osigurati smanjenje nastanka raznih bakterija, plijesni, grinja i prašine.

Od nekih važnijih prednosti još se može izdvojiti i bolje raspoređivanje topline u prostoru te samostalno uključivanje i isključivanje nakon dosega određene temperature.

Nema opasnosti od požara

Kod podnog grijanja nema opasnosti od požara ili nekih drugih opasnosti koje su moguće kod ostalih tipova grijanja. Ako se redovito održava imat će dugi vijek trajanja.