Važnost vitamina za kožu

Koža je najveći organ u ljudskom tijelu, što znači da zahtijeva brigu i pažnju kao i svaki drugi organ. Ne biste samo jeli brzu hranu cijeli dan i očekivali da vaši unutarnji organi rade savršeno; zašto biste tu istu logiku primijenili na svoju kožu? Za zdravu kožu morate važni su vitamini za kožu i trebate se pobrinuti da svakodnevno unosite dovoljno vitamina i hranjivih tvari, a jedan od najboljih načina da to učinite je kroz svoju prehranu i dodatke kao što vitamini.

Vitamini A, C i E

Vitamini su esencijalne hranjive tvari koje tijelo treba za preživljavanje. Oni mogu pomoći stanicama kože da se regeneriraju i održavaju zdravu, živahnu kožu. Bez njih, naša koža neće biti elastična te će postati gruba i suha. Vitamini koji su najvažniji za optimalnu njegu kože su vitamin A, C i E. Vitamin A je potreban za stvaranje novih stanica u vanjskom sloju epidermisa (sloj neposredno ispod površine). Također pomaže održati vašu kožu glatkom inhibiranjem proizvodnje sebuma, masne tvari koju luče žlijezde u dermisu (drugi sloj) koji oblaže folikule dlake kao i membrane koje ih okružuju. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena koji održava našu kožu čvrstom i mladenačkom.

Biotin

Nije važno samo ono što stavljate na svoje tijelo; Vaša prehrana također igra važnu ulogu u zdravlju Vaše kože. Biotin se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, poput jaja, mlijeka i avokada. Nedostatak biotina može dovesti do suhe kože, lomljivih noktiju i gubitka kose. Prehrana bogata biotinom pomoći će vam da održite zdraviji izgled kože.

Niacinamid

Njega kože važan je dio našeg života i to je nešto o čemu bismo svi trebali voditi računa. Ipak, jeste li znali da postoje vitamini za njegu kože? Niacinamid je jedan takav vitamin koji može pomoći vašoj koži da izgleda zdravo i mladoliko. Kako niacinamid djeluje u tijelu? Djeluje kao dodatak i može imati antioksidativna svojstva. Također poboljšava funkciju barijere u koži. Koliko je važno imati ovaj vitamin u mojoj prehrani ili rutini njege kože? Važnost leži uglavnom u dvije stvari: jedna je da poboljšava funkciju barijere u koži, tako da ćete korištenjem dodataka prehrani ili njihovim stavljanjem u prehranu poboljšati zaštitu od UV zraka, zagađenja itd.

Pantotenska kiselina

Pantotenska kiselina je vitamin topiv u vodi koji se nalazi u mnogim namirnicama i proizvodima za njegu kože. Pantotenska kiselina važna je za zdravlje kože jer može pomoći u održavanju integriteta i funkcioniranja naših stanica. Pomaže kod rasta, proizvodnje i popravka stanica. Također je neophodan za stvaranje novih proteina koji su neophodni za zdravu kožu. Nedostatak pantotenske kiseline može dovesti do gubitka kose i suhe ljuskave kože između ostalog. Možda ne razmišljamo o ovom vitaminu kada gledamo sastojke u našem omiljenom kozmetičkom proizvodu, ali on je svejedno važan! Kako bismo imali zdrav izgled kože potrebna nam je pantotenska kiselina!

Vitamin D

Vitamin D je ključan jer je odgovoran za održavanje zdravih zubi i kostiju, ali ima i mnoge druge dobrobiti. Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij i pomaže u održavanju snažnog imunološkog sustava. Također štiti od određenih bolesti kao što su artritis, dijabetes, rak, kardiovaskularne bolesti, depresija i više. Sunce je prirodan način da dobijete zdravu dozu vitamina D. Međutim, ako ćete veći dio dana biti u zatvorenom prostoru, to vam možda neće uspjeti. Najbolje bi rješenje bilo nadopuniti vašu prehranu hranom s visokim udjelom vitamina D ili svakodnevno uzimanje multivitamina koji uključuje ovu esencijalnu hranjivu tvar. Ako pravilno brinete o svojoj koži i koristite kremu za sunčanje kada ste na otvorenom, tada ćete se zaštititi od raka kože koji je uzrokovan pretjeranim izlaganjem ultraljubičastim zrakama sunca.

Photo by Diana Polekhina on Unsplash